De oogst is weer binnen! Op zaterdag 21 oktober hebben groepjes enthousiaste vrijwilligers op zowel de Clos als de Koningshof de druiven geoogst. Voordat het zover was, moesten uiteraard eerst de netten verwijderd worden. En die hadden hun werk dit jaar goed gedaan, want de opbrengst aan druiven was dit jaar vele malen meer dan vorig jaar. Daarin waren onze wijngaarden overigens niet uniek: over heel Nederland bleek de souvignier gris-opbrengst hoger te liggen dan andere jaren. Wat helaas ook net als in de rest van het land het geval was: het suikerpercentage in de druiven lag laag, eigenlijk te laag voor een wijn van 11% alcohol. Net als vele andere wijnen is aan onze Souvignier Gris dit jaar dan ook een beetje extra suiker toegevoegd bij het vergistingsproces, om een iets hoger alcoholpercentage te krijgen. (De vakterm daarvoor is chaptaliseren, een toegestane handeling in Nederland bij het maken van wijn.)


Direct na het binnenhalen van de druiven zijn Cees, Micha en Ingeborg naar Wijngoed Dassemus in Chaam gereden, waar de druiven onmiddellijk in de ontsteler zijn verwerkt. En zelfs die steeltjes kregen een mooie bestemming: de geitjes aldaar lustten wel een snackje… De ontsteelde bessen en het reeds ontstane sap hebben vervolgens zo’n 12 uur staan weken, en daarna zijn de druiven geperst. Inmiddels is de vergisting op gang gekomen; na de vergisting wordt de wijn in roestvrijstalen tanks opgeslagen. En dan is het wachten tot de botteling, in het voorjaar.

Voor de Clos en de Koningshof zit het belangrijkste werk van het seizoen er daarmee weer op.

Foto’s: Mariëlla Beukers, Peter Groeneveld en Ingeborg van der Kouwen.