Missie en Passie

Missie en passie

Stichting de Stadswijngaard is een stichting die is opgericht door drie wijnliefhebbers. Wij vinden dat Utrecht een mooie wijngaard mist in de stad omdat wij vinden dat wijn een mooi en interessant product is, waar je niet genoeg over kan weten. Vandaar dat wij dit in de stad willen realiseren zodat wij zo veel mogelijk mensen hierover kunnen vertellen, leren en laten zien. In veel steden is  al een Stadswijngaard waar wij een voorbeeld aan willen nemen. Het klimaat laat het steeds meer toe om steeds noordelijker in Nederland druiven aan te planten. Wij zien hier veel potentie in. Wij willen een breed draagvlak creëren bij liefhebbers van wijn.

Onze missie

“We gaan samen met de stad op een duurzame wijze wijndruiven produceren. De wijngaard wordt een groene tuin voor ontspanning, rust en verbondenheid met de natuur. Maar ook een leuke locatie om mensen te ontmoeten en activiteiten uit te voeren”.

Via social media en onze site proberen wij veel mensen te bereiken. Onze doelstelling is dat wij in april 2023 de eerste flessen wijn kunnen gaan bottelen. Wij zullen klein beginnen maar de droom is om elk jaar uit te breiden. Omdat het voor ons echt een passie is, willen wij er zo veel mogelijk partijen bij betrekken. Als wij eenmaal draaien, willen wij ook workshops, rondleidingen, plukdagen en wijnkelder dagen gaan organiseren. Wij gaan ook leuke activiteiten  ontwikkelen voor / op / of bij de Stadswijngaard. Denk hierbij aan: vrijwilligerswerk, werken met ouderen, educatieve doelen, inzetten van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, inzet van mensen met zorgbehoefte en het organiseren van allerlei evenementen gerelateerd aan de wijngaard. Door dit zeer laagdrempelig te houden is er voor ieder wat te doen en te beleven. Dit alles om zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken en te verbinden.

Via social media en onze site proberen wij veel mensen te bereiken. Wij hebben nu een stichting in het leven geroepen zodat wij er beter voor kunnen zorgen dat er een duidelijke structuur is, openheid van cijfers en een haalbare doelstelling. Onze doelstelling is dat wij de wijngaard biologisch gaan beheren. Wij willen ons ook graag aansluiten bij al bestaande projecten waar duurzame landbouw gebruikt wordt.  Zo veel mogelijk circulair, werken met duurzame materialen en ondernemingen.

Voor de financiën zullen wij op zoek gaan naar fondsen of initiatieven die ons kunnen helpen met de start. Wij zullen ook verschillende acties op touw gaan zetten om hieraan te kunnen voldoen. Uiteraard zullen alle inkomsten direct in de wijngaard gestoken worden, dit ter bevordering van de wijngaard.

Wat zoeken wij:  wij zoeken  stukken grond, niet bebouwd, die tenminste 200 m2 zijn. Deze grond zullen wij willen gebruiken/huren of pachten zodat wij onze droom waar kunnen maken.

Onze passie

Wij zijn 3 wijngekken met allemaal een enorme liefde voor wijn. Onze droom is om een eigen wijngaard te bezitten en te onderhouden. Uiteraard droomt iedereen hier van maar wij hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn er van overtuigd dat onze droom uit gaat komen en dit is ook gelukt!