Wie zijn wij

Stadswijngaard Team

Peter Groeneveld

Peter Groeneveld

Voorzitter

Mijn naam is Peter Groeneveld en ik zie groene vingers als belangrijke succesbron voor goede wijn. Wijn maak je namelijk niet in de wijnkelder, maar vooral in de wijngaard! Opgegroeid op een akkerbouwbedrijf, studeerde 6 jaar Plantenteelt in Wageningen en leerde bij wijze van spreken denken als een plant. Roept u maar, door het ontelbaar aantal mogelijkheden van combinaties van wijndruiven ge-ent op verschillende onder stokken, zie ik mogelijkheden om overal druiven te telen. Recent volgde ik twee jaar de opleiding Wijnbouw en wijn maken bij het Syntra in het Belgische Hasselt. Die opleiding was zo goed dat de afstand vanuit Utrecht me totaal niets uit maakte. Ondertussen staat er een heel team achter de Stichting Stadswijngaard Utrecht. Door de veelzijdigheid van het team en het plezier in het werk van iedereen versterken we elkaars kwaliteiten en ben ik overtuigd dat de passie voor wijn uit eigen wijngaard naar de stad Utrecht gaat overslaan.

Mariëlla Beukers

Mariëlla Beukers

Secretaris en communicatie

Mijn naam is Mariëlla Beukers. Ik ben historicus en vinoloog van de Wijnacademie. Als wijnschrijfster publiceerde ik de afgelopen tien jaar regelmatig over Nederlandse wijn, onder andere in het boek Wijn van eigen bodem, in 2015 samen met Irene de Vette geschreven. Mijn passie is de lange geschiedenis van wijn, waarover ik regelmatig publiceert. Momenteel werk ik aan een proefschrift over de historische wijngaarden van Nederland, van de middeleeuwen tot circa 1800. Daarnaast ben ik drie dagen per week  coördinator Romeinse Limes Nederland. Vanaf de eerste aanplant op de Koningshof ben ik als vrijwilligster bij de wijngaard betrokken. Ik ben vooral geïnteresseerd in de cyclus van het werk in de wijngaard het jaar rond. Snoeien, wieden, oogsten, elke keer is weer een feestje, en elke keer leer ik weer meer! Bovendien vind ik het gezellig dat samen met anderen te doen. In het Bestuur zal ik me vooral met communicatie bezighouden.

Micha Vink

Micha Vink

PROJECTLEIDER TEAM NIEUWE WIJNGAARD

Mijn naam is Micha Vink. Ik ben naast met wijn vooral bezig als programma manager, waarbij ik APG en haar 8 pensioenfondsen helpt om klaar te zijn voor het nieuwe pensioenstelsel. Zo’n 2.5 jaar geleden sloot ik me aan bij de Stichting Stadswijngaard Utrecht als vrijwilliger en plantte ik samen met een groep enthousiastelingen de eerste ranken op de Koningshof. Toen het bestuur aangaf dat ze op zoek waren naar een ‘projectmanager nieuwe wijngaard’ was de connectie al snel gemaakt en sindsdien ben ik druk bezig met uitbreiding. In mijn vrije tijd bezoek ik graag wijngaarden tijdens wijnreizen en ben ik continue opzoek naar mooie wijn-spijs combinaties. Wat ik zo gaaf vindt aan de Stadswijngaard Utrecht? Dat we een eigen wijngaard midden in onze mooie stad hebben, die we samen met elkaar hebben geplant. Straks hebben we gewoon onze eigen Utrechtse wijn, hoe cool is dat? Binnen het bestuur help ik mee met het ontwikkelen van nieuwe business mogelijkheden en uitbreiding van de satelliet-wijngaarden.

Marco Westra

Marco Westra

Bestuurslid

Mijn naam is Marco Westra en ik ben een groot liefhebber van wijn. Niet alleen het drinken maar ook het ontdekken van wijn is mijn grote passie. Ik werk als Maître bij Restaurant Hemel en Aarde in Utrecht en werk dagelijks met de verschillende wijn en spijs combinaties. Ik ben vaak op reis geweest om wijngaarden en wijnhuizen over de hele wereld te bezoeken. Elke keer is het weer inspirerend en magisch om midden in de wijngaard te luisteren naar het gepassioneerde verhaal van de wijnmaker/wijnboer. Het is een droom om zelf te werken in een wijngaard en wijn te ontwikkelen. Ik zal het geweldig vinden als juist deze droom uit gaat komen en dan ook nog in mijn eigen stad Utrecht. Als ons dit is gelukt en wij uit de stadswijngaard onze eigen wijn hebben kunnen maken wil ik je daar graag meer over vertellen. Volg ook mijn Instagram

Cees de Vet

Cees de Vet

Penningmeester

Ik ben Cees de Vet. Geboren in Brabant heb ik het Bourgondische leven van huis uit meegekregen. Daar is onder meer de basis gelegd voor mijn belangstelling in wijn. Wijn, spijs en gezelligheid horen voor mij bij elkaar. Het beeld van de wijnbouwer dat ik heb opgedaan tijdens onze vele wandeltochten was beslist romantisch.

Na een geruime tijd gewerkt te hebben als verandermanager in de zorgsector en het publiek domein ben ik mijn leven als zelfstandig ondernemer geleidelijk aan het afbouwen. Al een groot aantal jaren woon ik in de stad. Ik was blij verrast toen ik vernam van de Stadswijngaard Utrecht. Dat is een plek waar ik actief in de buitenlucht samen met andere vrijwilligers mijn handen uit de mouwen kan steken en met mijn kennis & ervaring kan bijdragen aan het reilen en zeilen van het ‘wijnbouwbedrijf’. Bovendien valt er een hoop te leren over wijnbouw en wijnen. Naast het doe-werk ben ik tevens de penningmeester van de Stichting.

Joop van der Meer

Joop van der Meer

Vrijwilligersbegeleider

Mijn naam is Joop van der Meer. Ik ben na vijftien jaar in het buitenland gewerkt te hebben sinds 2019 weer terug in Nederland om van mijn pensioen te genieten. Ik ben mij gaan interesseren voor wijn en heb inmiddels verschillende wijncursussen gevolgd. Daarnaast heb ik mij in 2020 als vrijwilliger aangemeld bij Stadswijngaard Utrecht en ben nu een van de meest actieve vrijwilligers die in de wijngaard werkzaam zijn. Ik coördineerde het onderhoud van de stokken op Moestuin De Haar. Deze zijn echter begin 2023 verplaatst en zullen een plek krijgen op een nieuw perceel in Leidsche Rijn. Ik kijk erg naar het moment uit dat wij onze eerste zelfgemaakte wijn kunnen proeven.

Els Groenewoud

Els Groenewoud

Vrijwilligersbegeleider

In het dagelijks leven ben ik docent aan de opleiding Voeding & Diëtetiek. Naast alles wat met voeding te maken heeft, vind ik wijnen ook erg interessant. Ik heb meerdere wijncursussen gevolgd, maar ik heb daar weinig geleerd over de wijnbouw zelf. In januari 2023 ben ik begonnen als begeleider van vrijwilligers. Ik februari heb ik een cursus ‘zachte snoei’ gevolgd, erg interessant en ik hoop het dan ook snel te mogen oefenen samen met de andere vrijwilligers in de stadswijngaarden. Ik ben graag buiten, mijn lijfspreuk: een dag niet buiten, is een dag niet geleefd. Eenmaal weer binnen, neem ik graag een glas goede biologische wijn! En over een paar jaar een glas uit onze eigen stadswijngaard te Utrecht.

Ien van Munster

Ien van Munster

Vrijwilligersbegeleider

Hoi, ik ben Ien. Samen met Jack ben ik sinds dit jaar vrijwilligersbegeleider op de Koningshof. Sinds 1,5 jaar ben ik pensionada en had ik zin in een nieuw avontuur.  In mijn vorige leven deed ik iets heel anders. Ik was o.a. coordinator winkels en entree in het Centraal Museum en nijntje museum. In die tijd heb ik veel met vrijwilligers gewerkt. Heb dat altijd leuk en uitdagend gevonden. Mijn wijngaardavontuur begon een jaar geleden als vrijwilliger. Superleuk om zo’n heel wijngaardjaar mee te maken, veel te leren over wijnbouw, veel leuke nieuwe mensen te ontmoeten en natuurlijk wijn proeven. Ik hou van wijn en weet wat ik lekker vind, maar daar houdt mijn kennis over wijn ook wel op. Laten we ook dit jaar samen lekker buiten aan de slag gaan. Ik ben heel benieuwd wat de druiven dit jaar voor ons in petto hebben.

Jack van de Kieboom

Jack van de Kieboom

Vrijwilligersbegeleider

Hi, samen met Ien ben ik vrijwilligersbegeleider op de Koningshof. In het dagelijks leven ben ik organisatieadviseur bij de rijksoverheid. Ik houd mij veelal bezig met vraagstukken over sturing en samenwerking. Als mooi tegenwicht hiervoor heb ik het werken in wijngaarden ontdekt, actief zijn in het groen met andere enthousiaste vrijwilligers. Wat mij in de Utrechtse wijngaarden aanspreekt is dat wijnbouw in de stad kan plaatsvinden. Een mooie combinatie. Naast het fysieke werk vind ik het erg leuk meer te weten te komen over het opbouwen en verzorgen van een wijngaard. De veelzijdigheid hiervan maakt mij leergierig. Met mijn jongste dochter volg ik wijncursussen om meer te leren en vanzelfsprekend te proeven. Voor mij staat wijn vooral voor een prachtige aanleiding om samen met anderen te genieten van het leven. Naast het drinken van wijn ben ik nu dus aan het wieden, snoeien, mesten en plukken. Van consument naar producent van wijn, dat geeft mij wel inspiratie.

Henk de Vries

Henk de Vries

Website beheerder

Roel Nagelmaker
Roel Nagelmaker

Fondsenwerver

Sjors te Brake

Sjors te Brake

Ambassadeur